2. 4. 2010
Artservisova zbirka in mobilni kovček na razstavi in servisni platformi SCCA / SERVIS

Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana
6. 4.-25. 4. 2010
Odprtje: torek, 6. 4. 2010, ob 20. uri

Kultura in umetnost potrebujeta za svoje delovanje celostni podporni sistem v obliki informiranja, svetovanja, servisiranja in mreženja. SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana že leta razvija podporni sistem s programi Artservis, Kulturna stična točka, Stična točka ALF, Evrokultura in ArtsLink. Programi se med seboj dopolnjujejo in predstavljajo zaokroženo platformo za boljše produkcijske pogoje v kulturi in umetnosti.

Študijsko zastavljena razstava, na kateri se predstavljata tudi Artservisova zbirka in mobilni kovček, bo obsegala žanrsko in medijsko raznovrsten razstavni program, ki tematizira produkcijske pogoje v umetnosti. V sodobni umetnosti so že mnogi umetniki interpretirali vprašanja produkcijskih pogojev, največkrat tista, ki se tičejo umetnostnega sistema in financiranja. Na razstavi bodo predstavljena dela, ki kritično, analitično, duhovito, osebno ali kakor koli drugače tematizirajo pogoje ustvarjanja, predstavljanja, trženja in preživljanja s kulturo in v kulturi – na tiste vidike umetniškega ustvarjanja, ki ponavadi ostajajo prikriti.

Vodje servisnih programov pa bodo v galeriji vzpostavili delovno okolje, v katerem bodo opravljali svoje vsakodnevne aktivnosti – informirali in svetovali na osebnih srečanjih in preko spleta ter organizirali delavnice, posvete in predstavitve. Osrednja dogodka bosta dva mednarodna posveta. Prvi bo posvečen problematiki financiranja v kulturi, drugi Ljubljani kot ustvarjalnemu mestu. Dnevne predstavitve bodo namenjene programom financiranja, zlasti Evropske unije (Kultura 2007-2013, Media 2007, Mladi v akciji, Vseživljenjsko učenje, Strukturni skladi), pa tudi manj znanim programom (Fundacija Anna Lindh, Finančni mehanizem EGP, Norveški finančni mehanizem). Predstavitve bodo pripravljene v sodelovanju s pristojnimi informacijskimi pisarnami, agencijami in uradi.

Več o razstavi in servisni platformi: SCCA / SERVIS

SCCA / SERVIS