Tanja Lažetić, Nina Meško: Stanje stvari / The State of Things

Avtor: Tanja Lažetić, Nina Meško
Naslov: Stanje stvari / The State of Things
Leto nastanka: 2004
Lastnik: Tanja Lažetić, Nina Meško
Podatki o delu: Video-plesna inštalacija, video dokumentacija
Dolžina:

Opis dela:
Stanje stvari, ki je del video-plesnega projekta z istim naslovom, tecejo pogovori s slovenskimi plesnimi producenti, koreografi in teoretiki o njihovem odnosu do lastnega dela, do sodobne plesne umetnosti, o njihovih kriterijih in vrednotenju umetniskega ustvarjanja. Projekt je nastal v produkciji Drustva Mesto zensk, premierno pa je bil uprizorjen na 10. Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto zensk v Ljubljani.

Tanja Lažetić, Nina Meško: Stanje stvari / The State of Things


Tanja Lažetić (1967)
Pri svojem delu uporablja fotografijo, video in internet. Večino projektov je zasnovala skupaj s fotografom Dejanom Habichtom.

Leta 1995 je diplomirala iz arhitekture na Univerzi v Ljubljani. Tri mesece je kot gostujoča umetnica živela v New Yorku in na Dunaju. Svoje delo redno predstavlja po Sloveniji. Skupinsko in samostojno se je med drugim predstavila v Moderni galeriji v Ljubljani (2005, 2006, 2000), v galeriji P74 v Ljubljani, na festivalu Mesto žensk v Ljubljani (2004), v Galeriji za sodobno umetnost v Celju (2002) in v galeriji Škuc v Ljubljani (1997). Leta 2001 je bila nominirana za mednarodno medijsko nagrado ZKM v Karlsruheju v Nemčiji, Leta 1995 je prejela prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju oblikovanja v Trstu. Udeležila se je umetniških rezidenc v Berlinu, na Dunaju in v New Yorku.

Več: www2.arnes.si/guest/tlazet/

Nina Meško (1973)
Živi in dela v Ljubljani. Plesno izobrazbo si je pridobila na številnih »classih« in delavnicah doma in v tujini. Eno leto se je izpopolnjevala v plesnih studiih v New Yorku (Movement Research, Dance Space, Merce Cunninghgam Studio), kjer se je tudi predstavila s krajšimi deli: Dixon Place, Judson Church, Joyce Soho. Kot plesalka je sodelovala s Sinjo Ožbolt, Natašo Tovirac, Fatou Traore, Majo Milenović Workman, Gregorjem Kamnikarjem in s številnimi drugimi. V vseh njenih avtorskih projektih – Watching Alice, 13 Hours in April, Mala šola letenja, Deep show, What a Feeling – je vedno znova čutiti vpliv vizualne umetnosti.