Berko: Nikoli niste daleč od Berkove zvezde

Avtor: Berko
Naslov: Nikoli niste daleč od Berkove zvezde
Leto nastanka:
Lastnik: Berko
Podatki o delu: računalniška grafika (printi), 5 kom

Opis dela:
Pričujoče podobe so nastale kot ciklus grafik z naslovom “Nikoli niste daleč od Berkove zvezde”. Nanašajo se na dejstvo, da sem v zadnjih letih sodeloval na mnogih grafičnih (Trienale Krakov, Tokyo, London) in drugih razstavah s svojimi božičnimi zvezdami. S teh razstav sem prinesel tudi nekaj fotk in tako so nastale nove podobe, ki so bile letos razstavljene na bienalu v Novosibirsku in Villi novi de Cerveiri. Lahko jih gledamo na ekranu ali tiskane. Odgovori na vaša vprašanja bi bili zelo enostavni, če ne bi bilo vmes besedice res. Kaj je res? Je res to kar vidim, potipam? Ali je to sploh pomembno? Ali delam podobe, ki so resnične? Ali sploh znam, želim delati resnične podobe? Vprašanj je veliko več kot odgovorov. Do svojih podob pridem na več načinov. Pred dobrimi tridesetimi leti sem v Ljubljani, v tedanjem Marksovem parku (pred sodnijo) poslikal pot. (cca 200 m2) Ljudje so to pohodili in po parih letih so ostali samo diasi. Kakšno leto nazaj sem dal skenirati diase. Rutinsko so jih retuširali, smeti itd., zraven pa so zbrisali tudi moteče prazne kantice od barv. Ostal mi je digitalni zapis, podoba poslikane poti. Slike ni več. Lani sem imel razstavo male grafike v Cadaquesu, eno leto prej sem dobil nagrado. Ker me je zanimalo kaj to pomeni, ali ima sploh kakšno vrednost, sem šel v Cadaques. To je staro ribiško mesto, podobno kot naš Piran, samo dosti bolj na koncu sveta. Je pa hodil tja na počitnice Dali in v mestu je bilo polno reklame za njegovo razstavo ampak tudi za mojo ne tako malo. Nekaj sem tega poslikal, mimogrede še kaj drugega, doma sem v photoshopu sestavil dve podobi v novo.
Pred sabo imam digitalni zapis, podobo, ki nam pripoveduje nekaj takega kot “Berko je razstavljal tu.” Na sličen način so nastale ostale podobe, ki sem vam jih poslal, so fikcija, temeljijo na resničnih doživetjih. Naredil sem tudi že dosti slik na ta način da sem vzel fotografijo (svojo ali pa iz medijev) jo desetkrat povečal in en mesec šprical ali drgnil s čopičem na trajne materiale, potem pa preko medijev posredoval naprej. Večina ljudi bo videla samo tako podobo prek medijev. Zadnja leta pogosto slikam s čopičem na platno v naravi. Slika nastaja več dni. Ali je taka podoba, ki zajema čas več dni , bolj ali manj resnična od podobe, ki zajema trenutek in nam je posredovana skozi medije?
Rad imam podobe, jih gledam in pobožam, pred njimi stojim kot drugi sedijo v kinu, ure.
Rad tudi delam podobe. Ne vem kako naj jih označim: da so resnične, bolj resnične od resničnosti (hiperrealne), ali umetne. Oznake in sodbe prepuščam drugim, prav zato sem se prijavil na razpis. Letos že vsaj dvajsetkrat.

Berko, Nikoli niste daleč od Berkove zvezde


Berko (1946)
Nabolj pogosti motivi na njegovih slikah so odsevi in zrcaljenja v naravnem in urbanem okolju. Ukvarja se slikarstvom in grafiko.
Berko se je slikarsko se je izobraževal na Šoli za oblikovanje in fotografijo, kjer je za svoje diplomsko delo pri prof. Marku Šušteršiču dobil Plečnikovo nagrado. V času študija na Pedagoški akademiji v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1968 pri prof. Francetu Uršiču in Zoranu Didku, je študijsko potoval po Italiji in Grčiji. Med leti 1969 in 1974 je poučeval na osnovni šoli v Železnikih in obiskoval predavanja na oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1973 je študijsko potoval po Nemčiji, Nizozemski, Franciji, Švici. Od leta 1974 do 1978 je poučeval na Gimnaziji Škofja Loka, od takrat naprej pa živi in dela kot svobodni umetnik pod Kamnitnikom v Škofji Loki.
Berko je imel 60 samostojnih razstav, sodeloval je na mnogih predstavitvah slovenske in tedanje jugoslovanske likovne umetnosti doma in po svetu, ter na 40 mednarodnih grafičnih bienalih, trienalih.
Prejel je več nagrad, med njimi Nagrada za slikarstvo na Bienalu mladih v Reki 1979, Štipendija sklada Moša Pijade za študijsko bivanje v Londonu, Premija na 23 Miniprint Internacional, Cadaques, Španija 2003 in Grand Prix v Ville-Marie, Kanada 2006.

Več: www.berko-slikar.si