Tina Smrekar: Always Smile

Avtor: Tina Smrekar
Naslov: Always Smile (Zmeraj nasmeh)
Leto nastanka: 2005
Lastnik: Tina Smrekar
Podatki o delu: video, predvajalna verzija DVD
Dolžina: 5:40 min

Opis dela:
“Prodajalka spominkov na Oktoberfestu. Absurdnost tega, kaj vse počnemo za denar in dejstva, da se moramo pri tem še smehljati, da bi sploh kaj zaslužili, je še poudarjeno z glasbo, ki dogajanje spremeni skoraj v slapstick komedijo”.
O njenem delu: Kaj dela umetnik/ca, ki se s svojim umetniškim delom (še) ne more sam/a preživljati? Tudi sama sem, kot ničkoliko drugih, stalno soočena z dilemo ‘služiti ali ustvarjati’, in posledično reflektiram to situacijo v umetniški praksi. V tem polju ‘biti ali ne biti umetnik’ uporabljam svojo pojavo kot karakterno rdečo nit skozi različpne medije, skozi različne dele projekta in nenazadnje tudi kot predmet raziskave. Ponavljajočo se figuro insceniram v fotografijah, videu in zvezku, pri čemer meja med različnimi aspekti dela postaja vedno bolj tanka.

Tina Smrekar, Always Smile


Tina Smrekar (1978)
V svojem umetniškem ustvarjanju se ukvarja predvsem s fotografijo, videom, instalacijo, raziskovalnimi projekti in performansom.

Živi in deluje v Ljubljani. Leta 2005 je zaključila podiplomski študij fotografije na Oddelku za fotografijo na Academy of Visual Arts v Leipzigu. Diplomirala je na Akademiji za likovne umetnosti v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje. Študijsko se je izpopolnjevala na University of Arts and Design Helsinki, Finska, ter na Bauhaus-Kolleg Dessau v Nemčiji. Njena dela so bila med drugim razstavljena v Galeriji P74 v Ljubljani (2006), v Galerie Artpoint, Dunaj (2006) in na festivalu Break 2.2 v Ljubljani (2003). Med njenimi štipendijami so štipendija Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Artist-in-Residence KulturKontakt Austria in štipendija DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst).