Martina Bastarda: TV dražba

Avtor: Martina Bastarda
Naslov: TV dražba
Leto nastanka: 2003
Lastnik: Martina Bastarda
Podatki o delu: video, predvajalna verzija VCD
Dolžina: 59:44 min

Opis dela:
Performans dražbe umetnin, v živo na TV Pika, Ljubljana, 8. 4. 2004:
“V enourni televizijski dražbi, ki je v živo potekala na TV Pika, sem kot voditeljica prodajala avtoportrete (obraza, oprsja in zadnjice) narejene v stilu bizantinskih ikon. Formo sem si sposodila pri galeristu Mariu Vargu, ki na ta način na TV Pika redno prodaja slike iz svoje galerije.”

Martina Bastarda, TV dražba


Martina Bastarda (1976)
Večino njene produkcije zaznamuje iskanje in raziskovanje alternativnih prostorov, v katerih je umetnost še možna. Temu so prilagojene tudi vsebine in uporabe medijev za izvedbo projektov, ki segajo od avtorskega videa, performansa, fotografije, instalacije do jumbo plakatov.

Med leti 1997 in 2003 je študirala kiparstvo na ALU v Ljubljani. Aprila 2003 je diplomirala pri akad. kip. prof. Luju Vodopivcu in prof. dr. Levu Kreftu. Med leti 2000 in 2001 se je izpopolnjevala na Academy of Fine Arts v Atenah. Leta 2003 je na TV Pika uprizorila performans TV Dražba. Njena dela so bila med drugim razstavljena v Moderni galeriji v Ljubljani (Teritoriji, identitete, mreže – Slovenska umetnost 1995-2005, 2005), v Equrni v Ljubljani (Ali se obnese?, 2004) in na Beneškem bienalu v Benetkah (Dreams and Conflicts, the Viewer’s Dictatorship; Recycling the Future; Vivere Venezia 2; študentski site specific projekt, 2003).

Zadnje čase se posveča raziskovanju sodobne umetnosti v povezavi z javnimi mediji. Zanima jo predvsem televizija in njen eter kot potencialni prostor in možen izrazni medij sodobne vizualne umetnosti na eni strani in kot mesto, ki sodobni vizualni umetnosti omogoča medijsko pojavnost na drugi. Njeno zanimanje za tovrstno temo izhaja predvsem iz zanimanja za širši družbeni prostor. Kakšna je sodobna družba, kako deluje, kako komunicira in posledično kakšna umetnost je sploh relevantna, potrebna, primerna ali nujna v obstoječih družbenih razmerah.